Titeren

 Wij voeren vanaf 6 weken leeftijd een titertest uit en vaccineren onze honden/ puppy’s op maat, zo voorkomen wij dat er onnodige vaccinaties worden gegeven. 

Hieronder leggen wij uit wat titeren inhoudt, wat de voordelen zijn van titeren en laten wij een aantal (eigen) praktijk voorbeelden zien. 

Antilichamen hoe zit dat?

Als de pups geboren worden nemen ze met de eerste melk (de biest) die ze van hun moeder krijgen antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen ze binnenkrijgen is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk ze opnemen in de eerste ca. 12 uur. Deze antilichamen blijven gemiddeld tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups, maar langer is ook mogelijk.

Gedurende deze periode zal deze bescherming van de pups tegen belangrijke virusziekten als parvo, hondenziekte (distemper) en hepatitis afnemen en ophouden. Zolang die antilichamen in het bloed zitten, zijn niet alleen de pups beschermd, maar een vaccinatie zal dan ook niet aanslaan.

Waarom worden pups normaal 3x gevaccineerd?

De reden dat pups normaal 3x worden gevaccineerd (6, 9 en 12 weken) is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet. De entstoffen die gebruikt worden zijn levende entstoffen en een vaccinatie met een levende entstof is voldoende om langere tijd (lees: jaren) bescherming te geven. Dus eigenlijk slaat er van de 3 vaccinaties die wij geven maar eentje of zelfs niet een aan.

 

Nu bestaat er een test waarbij we kunnen zien of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pups (titertest). Dus om onnodig vaccineren te voorkomen, kan er met deze test eerst gekeken worden of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, een vaccinatie geven. Dan krijgen de pups dus maar 1 vaccinatie in plaats van 3. 4 weken na de vaccinatie is een controle titertest nodig. Met een controle titertest word er gekeken of de vaccinatie is aangeslagen en of de pup goed is beschermd. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen omdat het imuumsysteem nog niet volledig is ontwikkeld, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop is en hebben ze met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming.

Hoe gaat een titertest in zijn werk?

Steeds meer dierenartsen titeren maar niet alle dierenartsen staan erachter of titeren op de juiste manier.

Daarom zoeken wij samen met de nieuwe eigenaren naar een dierenarts in hun buurt. 

 

De dierenarts neemt een klein beetje bloed af. Dit doet geen pijn en de pup heeft er over het algemeen met afleiding weinig last van. Ze testen het bloed met een speciale test de Vaccicheck. Deze test duurt ongeveer 30 minuten, maar sommige dierenarts sparen het bloed op om op een later moment meerdere dieren in 1x te kunnen testen. Bij pups is dit niet aan te raden omdat er in 1 week bij een pup veel kan veranderen in de antistoffen en je dan geen duidelijk beeld hebt van de daling. Hierdoor kan het zijn dat je alsnog op het verkeerde moment vaccineert. 

De uitslag

Hier zie je een uitslag van de Vaccicheck.

Deze strip moet van boven naar beneden worden afgelezen

stip 1: Positieve referentie

stip 2: Hepatitis 

stip 3: Parvo 

stip 4: Distemper(hondenziekte)

De donkerheid van de stippen verteld samen met de eerste stip van boven hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn. De dierenarts hangt hier een waarde aan en plakt deze stip samen met de uitslag in het paspoort. 

Steeds meer hondenpensions, shows en hondenscholen/ trainers accepteren een titeruitslag. 

Voordelen titeren

  • De pup heeft veel minder belastende vaccinaties nodig (wanneer er gevaccineerd wordt terwijl de pup nog de natuurlijke antilichamen heeft, zal de vaccinatie vrijwel zeker niet aanslaan)
  • De kans is zeer groot dat, indien op het juiste moment gevaccineerd wordt, de hond jarenlang beschermd is met slechts één vaccinatie.
  • Het lichaam wordt niet onnodig belast door te vaccineren terwijl er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn
  • Er is slechts 1 druppeltje bloed nodig om te kunnen testen
  • Er zijn dieren die overgevoelig (kunnen) reageren op vaccinaties. Door te titeren wordt er zo minimaal mogelijk gevaccineerd, waardoor het lichaam niet getriggerd wordt en andere problemen veroorzaakt.
  • Je weet precies hoe je hond ervoor staat en dat deze goed beschermd is.

Eventuele nadelen titeren:

  • Indien de pup nog lang over de natuurlijke antilichamen beschikt, dan zal er in het begin wat vaker getiterd moeten worden.
  • Omdat niet alle dierenartsen met ervaring in titeren ook ervaring hebben met het titeren van pups (is anders dan volwassen honden), kan het zijn dat u daarvoor naar een andere arts moet in de regio.

Eigen praktijk voorbeelden

Tess is als pup met 6 weken getitert, zij bleek antistoffen te hebben tot week 15. Toen is Tess pas gevaccineerd met de DHP enting. 4 weken later een controle titertest gedaan en de vaccinatie was volledig aangeslagen en Tess was dus volledig beschermd. Tess is inmiddels 6 jaar oud en zij is nog steeds beschermd op die ene enting op 15 weken leeftijd. 

Als ik haar volgens schema had gevaccineerd (6, 9 en 12) weken was Tess een jaar lang onbeschermd geweest omdat zij met 12 weken nog beschikte over antilichamen van haar moeder. Een enting was toen niet aangeslagen. 

 

De zus van Tess had precies hetzelfde titerschema als Tess en kreeg op het zelfde moment de DHP enting. Alleen met de controle titertest bleek dat de Parvo niet was aangeslagen en dat deze opnieuw moest worden gevaccineerd. 

 

Meten = Weten en alleen zo weet je of je hond goed beschermd is. 

Strip 6 (meest linker strip) is van Lot. Lot is getitert als pup en kreeg 1 enting op het juiste moment toen haar antistoffen van moeder op waren. 1 jaar later is zij is nog steeds goed beschermd en moet ze pas weer getitert worden als ze 4 jaar is. 

Stripje 7 t/m12 zijn van ons H nestje op een leeftijd van 6,5 week. Allen waren ze nog voldoende beschermd door antilichamen van moeder en hadden ze geen vaccinatie nodig.