Socialisatie
Onze puppy’s worden geboren en groeien op in huis. Ze zijn een onderdeel van ons gezin en krijgen alle belangrijke elementen mee in hun socialisatie. Hieronder leggen we graag uit wat er in de eerst 3 socialisatiefases gebeurd, wat belangrijk is in deze periode en hoe wij socialiseren.
Neonatale fase week 0 t/m 2:
In deze fase zijn de oren en ogen nog gesloten, de pups kunnen zichzelf nog niet warm houden en zijn volledig afhankelijk van hun moeder.
De pups kunnen alleen hun neus en gevoel gebruiken om de tepel te vinden. Het enige wat ze in deze periode doen is drinken en slapen. De teef ligt in deze fase 24/7 bij haar pups.
Een pup in deze fase kan ook niet zelfstandig poepen en plassen. De moeder likt de pups schoon om het uitscheiden te stimuleren en ruimt dit ook direct weer op.
In deze periode voeren wij ENS uit.
Overgangsfase week 3:
In deze fase gaan eerst de ogen open en een paar dagen later ook de gehoorgangen. Er gaat letterlijk een wereld voor de pup open.
Het betekent overigens niet dat de pup al helemaal helder kan zien als de ogen open zijn, dit duurt nog eventjes. Wel komt er steeds meer beweging in de pups. Ze doen af en toe een poging om op de pootjes te gaan staan. Ook het poepen en plassen kunnen ze vanaf week 3 geheel zelfstandig en hebben hier hun moeder niet meer voor nodig.
Socialisatiefase week 4 t/m 8 bij de fokker:
Dit is de meest belangrijke periode in het leven van een puppy. Alles wat hier wordt aangeleerd wordt ingeprent en gaat de pup als normaal beschouwen.
Deze fase kan nooit meer over gedaan worden, daarom nemen wij deze taak enorm serieus en nemen wij deze weken de tijd neemt om alles voorbij te laten komen. Denk hierbij aan;
- Huiselijke geluiden zoals de stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, mixer, vallende pannen.
- Vuurwerktraining
- Verschillende mensen zoals kinderen en bezoek.
- Aan een lijn leren lopen.
- Maar ook binnen in een andere ruimtes dan waar ze verblijven.
- Bench training
- Wij maken de pups zindelijk op een bak met houtkorrels. Dit zorgt er voor dat de pups schoner zijn en sneller zindelijk zijn bij hun nieuwe eigenaren.
Het is absoluut niet nodig om te wachten met socialiseren tot de puppy’s alle vaccinaties hebben gehad.
Zodra de pups zijn getitert en dus aantoonbaar beschermd zijn, nemen wij de pups mee naar buiten de grote wereld in.
- Het wennen aan geluiden van het verkeer
- Drukkere plekken zoals een tuincentrum of de markt
- Het bos
Voeding:
Tot een pup 4 weken oud is drinkt hij nog volledig melk bij zijn moeder, de spijsvertering is namelijk nog niet optimaal ontwikkeld. Hierdoor zouden erbij te vroeg starten met vast voedsel, voedselresten op kunnen hopen in de darmen. Met als gevolg dat de pup meer risico heeft op hondenziektes of wormen. Ook kunnen de darmen in de eerste vier weken van een hondenleventje nog doorlekken, dit wordt het leaky gut syndroom genoemd, wat een grotere kans geeft op voedselintoleranties in de toekomst.
Daarom maken onze pups vanaf 4 weken pas voorzichtig kennis met vast voedsel (Vers Vlees van Darf)
De belangrijke rol van moeder
Pups in deze fase leren niet alleen van de omgeving maar leren ook de hondentaal. Pups leren spelen met hun broers/ zussen door te bijten, te grommen en te gillen. Moeder is de spelleider en zal ingrijpen als het spel te ruw gaat.
Zonder broers/ zussen en moeder is de pup niet in staat de hondentaal goed te leren, onze pups vliegen ook pas uit op een leeftijd van 8 weken omdat het in de laatste week erg belangrijk is dat de pup nog grenzen meekrijgt van zijn moeder. Als een puppy zijn moeder en/of haar moederlijke rol heeft gemist in de laatste weken dat hij bij de fokker was is de kans groter dat er later gedragsproblemen ontstaan.
Dit komt omdat een pup geen grenzen heeft gekregen en de hondentaal eigenlijk niet kent. Bij deze pups zie je ook vaak dat ze al op jonge leeftijd te lang doorgaan in hun spel en geen stop hebben.
Na 6 weken gaan de pups verder op ontdekking en gaan ze hun grenzen verleggen daarom zijn de laatste weken bij de fokker zo ontzettend belangrijk om o.a. de hondentaal goed te leren.